Κατερίνα Τζάνου – Η Νεράιδα και το… Αγκίστρι

Οι άνθρωποι στο Αγκίστρι #2 – Κατερίνα Τζάνου – Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αγάπης, το Αγκίστρι μου αγαλλιάζει την ψυχή και με φέρνει πιο κοντά στο “Όλον”!

 

Το Αγκίστρι μας, ένας κόσμος γεμάτος φυσική, άγρια ομορφιά, φιλοξενεί μία από τις πιο ιδιαίτερες φυσιογνωμίες της τοπικής κοινότητας: την Κατερίνα Τζάνου, ιδιοκτήτρια του Beach Bar Δραγονέρα στην ομώνυμη παραλία. Συναντήσαμε την Κατερίνα για μια όμορφη συνέντευξη και ανακαλύψαμε την εμπνευσμένη ιστορία που κρύβεται πίσω από τον παράδεισο που δημιούργησε μαζί με την οικογένειά της.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Αγκίστρι, η Κατερίνα, μετά τον χαμό του πατέρα της, σε ηλικία μόλις 13 ετών, μετακόμισε μαζί με τη μητέρα της και τα αδέρφια της στον Πειραιά. Ωστόσο, η λησμονιά τους για το νησί τους και η αγάπη τους για τη θάλασσα, ήταν αδύνατον να τους κρατήσουν μακριά. Κάθε Σαββατοκύριακο επέστρεφαν, όπως μας λέει, εκεί όπου οι ρίζες της βάθαιναν ακόμα πιο πολύ..

Ακολούθησαν οι σπουδές στη νοσηλευτική και μετά από μια πετυχημένη πορεία στο Τζάνειο ως νοσηλεύτρια, η Κατερίνα αποφάσισε να επιστρέψει οριστικά στο Αγκίστρι σε ηλικία 33 ετών. Τότε έμαθε πως η Δραγονέρα βγαίνει σε πλειστηριασμό και ενώ ήταν έγκυος και είχε και τη μητέρα της σε αναπηρικό αμαξίδιο με αρκετά προβλήματα, δεν πτοήθηκε. Λέει στα αδέφια της.. πάμε! Άλλωστε όταν ήταν 9 ετών, μας λέει, και έβλεπε την ταινία Κοκτέιλ με τον Τομ Κρουζ είχε πει: “Μία μέρα θα το κάνω και εγώ αυτό, εδώ στο Αγκίστρι!”… και τα κατάφερε!

H Κατερίνα στο Δραγονέρα Beach Bar
H Κατερίνα στο Δραγονέρα Beach Bar

Για την Κατερίνα, το μότο της ζωής της είναι πως όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα, τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία!

Παράλληλα με τη διαχείριση της επιχείρησης, η Κατερίνα έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού για τέσσερα χρόνια, συνεισφέροντας στην τοπική κοινότητα. Η αφοσίωσή της στο Αγκίστρι είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Με δικά της λόγια…

Αγαπώ το Αγκίστρι γιατί..

Είναι γεμάτο πράσινο και έχει πεντακάθαρα νερά, μου αγαλλιάζει την ψυχή και με φέρνει πιο κοντά στο “Όλον”!

Πότε να έρθει κάποιος στο Αγκίστρι;

Θα πρότεινα σε κάποιον να έρθει την Άνοιξη που ανθίζουν όλα και μυρίζουν υπέροχα ή τον Οκτώβριο που ηρεμεί το νησί από την πολυκοσμία του καλοκαιριού. Έχει μια περιεργη ενέργεια το νησί… ό,τι του δίνεις σου δίνει… Δώσε ηρεμία και θετικότητα και θα στα επιστρέψει εις πολλαπλούν!

Πώς θα μπορούσε κάποιος επισκέπτης να βοηθήσει το Αγκίστρι;

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται το Αγκίστρι είναι η προστασία του δάσους. Πολλοί ξένοι, κυρίως Σκανδιναβοί, όταν έρχονται ανεβαίνουν στο δάσος και παίρνουν σακούλες και μαζεύουν σκουπίδια, οπότε γενικά θα έλεγα ας ξεκινήσουμε με τα σκουπίδια, δείχνοντας το καλό παράδειγμα. Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τις φωτιές στις παραλίες το βράδυ, καλό είναι να αποφεύγονται…

Κρυμμένοι θησαυροί στο νησί…

Εκτός από την αγαπημένη της Δραγονέρα, της αρέσει πολύ όπως μας λέει, το Μετόχι, με την εκκλησία της Παναγίας και την απίστευτη θέα… και εκεί πίσω στο δάσος ένας συγκεκριμένος βράχος όπου είναι και το σημείο που απομονώνεται με τις σκέψεις της.

Και αγαπημένες ιστορίες της Κατερίνας…

Η Κατερίνα μας διηγήθηκε πως παλαιότερα στο Αγκίστρι υπήρχε ένας μύθος, ότι έξω τα βράδια στο Αγκίστρι κυκλοφορούν νεράιδες, και η Κατερίνα, ενώ τα άλλα τα παιδάκια φοβόντουσαν, έβγαινε και τις αναζητούσε! Η γιαγιά της, της είχε πει την ιστορία πως η Δραγονέρα προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη “δραουνέρα” που σημαίνει νεράιδα και ίσως ήταν και ο λόγος που πάντα την “τραβούσε” αυτό το μέρος. Μια άλλη πιθανή προέλευση της λέξης Δραγονέρα είναι από την έκφραση που έλεγαν παλιότερα οι γιαγιάδες που έπλεναν τα ρούχα στα βράχια εκεί, “του δράκου τα νερά”. Who knows .. εμείς πάντως θα κρατήσουμε την ιστορία με τις νεράιδες γιατί μας αρέσει, χιχι!

H Κατερίνα στο Αγκίστρι
H Κατερίνα στο Αγκίστρι

Λίγα λόγια για το weloveagistri:

Το weloveagistri και εσύ, Ελίνα, μου έχετε δώσει πολλή χαρά για΄τι παρ’όλο που ξεκίνησες όλο αυτό το όμορφο project από την Αίγινα, επέκτεινες με το ίδιο μεράκι και αγάπη την προώθηση και του νησιού μας σαν να είναι δικό σου! Το θαυμάζω το weloveagistri και εύχομαι να το βλέπω να εξελίσσεται μέσα στα χρόνια!

 

Η Κατερίνα αποδεικνύει ότι η πίστη και η αποφασιστικότητα μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Αν και αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στον προσωπικό αλλά και επαγγελματικό της τομέα, δεν έχασε ποτέ την πίστη στα όνειρά της.  Η θέλησή της να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό και η προσήλωσή της στην τοπική κοινότητα κάνουν την Κατερίνα έναν ξεχωριστό κάτοικο του Αγκιστρίου.

 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες #weloveagistri ιστορίες!

Θέλεις να γίνεις Agistri Ambassador ή γνωρίζεις κάποιον άλλον που θα ήθελε; Στείλε μας ένα email στο: hello@weloveagistri.com ή επικοινώνησε μαζί μας μέσω social media!

#weloveagistri

Ακολουθήστε μας στο Insta και στο Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
22 ⁄ 1 =