Η Λίμνη του Αγκιστρίου

Βόλτα με φυσικό και ιστορικό ενδιαφέρον

Στο Νότιο τμήμα του Αγκιστρίου, προς τα δυτικά, βρίσκεται η περίφημη Λίμνη του Αγκιστρίου – γνωστή και ως «Λεκάνη» για τους ντόπιους,  ιδανική για βόλτα με τα πόδια (μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι που περνά από το συγκεκριμένο σημείο) ή με το ποδήλατο, όπως είθισται να εξερευνά κανείς το Αγκίστρι.

Η λίμνη αποτελείται από θαλασσινό νερό και καμαρώνει για το δικό της υγροβιότοπο από χλωρίδα και πανίδα της περιοχής – ειδικότερα την άνοιξη που η βλάστηση ανθεί και ομορφαίνει όλο το τοπίο. Σύμφωνα με το naturagraeca.com, ο υδροβιότοπος του Αγκιστρίου:

  • Αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για κάποια αξιόλογα είδη της ορνιθοπανίδας κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού
  • Πήρε το όνομα Αλυκή (φτάνει τα 55 στρέμματα και έχει περίμετρο 1.100 μέτρων) όταν οι κάτοικοι του νησιού έφτιαξαν έναν κανάλι 60 μέτρων που την ένωνε με την θάλασσα και μπορούσαν έτσι να ρυθμίζουν τη ροή του θαλασσινού νερού για να παράγουν αλάτι. Με το πέρασμα των χρόνων το κανάλι παρέμεινε ανοικτό αλλά πλέον ο μικρός υγρότοπος δεν χρησιμοποιείται ως αλυκή.
  • Περιμετρικά της αλυκής κινείται ένας χωματόδρομος που γίνεται μονοπάτι, ενώ εύκολα μπορεί να κρυφθεί κανείς πίσω από κάποιο δέντρο ή θάμνο και να παρατηρήσει τα πουλιά που την επισκέπτονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Η Λίμνη βρίσκεται πολύ κοντά στην Απόνησο, όπως φτάνεις από τα Λιμενάρια, οπότε αξίζει να συνδυάσεις τη βόλτα σου με μία βουτιά στα γαλαζοπράισνα νερά της Απονήσου. Σου προτείνουμε, ακόμα, να επισκεφθείς το πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το πρώτο που χτίστηκε στο νησί, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Λίμνη. Μέσα στο κοιμητήριο της εκκλησίας θα δεις παλιούς τάφους οι οποίοι λέγεται πως ανήκουν σε πειρατές. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι προστατευόμενο από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Rate and write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
15 × 17 =